Меню

Notice: Undefined index: header_profile in /home/riamhpbz/domains/bgboats.eu/public_html/wp-content/themes/motor-child/header.php on line 95

Notice: Undefined index: header_cart in /home/riamhpbz/domains/bgboats.eu/public_html/wp-content/themes/motor-child/header.php on line 188

0

0.00 лв.


Notice: Undefined index: header_wishlist in /home/riamhpbz/domains/bgboats.eu/public_html/wp-content/themes/motor-child/header.php on line 214

Подготовката на моторната лодка или яхтата за зимата гарантира тяхната качествена работа и през следващата година. Когато наближат по-студените месеци е добре да решите по какъв начин да предпазите своето плавателно средство от мразовитите дни.

Първото, на което трябва да обърнете внимание е начинът, по който ще съхранявате своята лодка. Може да я издърпате на брега и поставите под специално изграден навес. Този вариант е подходящ за лодки, които са с по-малки размери. При яхтите и по-големите плавателни съдове подобна възможност не е възможна, най-вече заради техните габарити. Това си има и своите предимства, защото големите водни басейни почти не замръзват през зимата. А това до известна степен съхранява функционалността на яхтите и по-големите плавателни съдове.

Друг основен момент, който трябва да се има предвид, е покриването на лодката. Трябва да изберете достатъчно надеждно покривало, за да предпазите плавателното средство от лед и влага през студените зимни дни. Както вече знаете, замръзването на вода по корпуса или във вътрешността на моторните лодки е един от основните причинители за тяхната амортизация. За предпочитане е да се използва качествено покривало или да съхранявате своето плавателно средство на по-сухо и закрито място. По този начин ще предпазите своята лодка и от неблагоприятното влияние на UV лъчите.

Преди да започнете, не забравяйте да си набавите подходящ антифриз. Най-добрият вид е направен с пропилен гликол, е това, което търсите. Не използвайте автомобилен или двигателен антифриз, който е приготвен с етиленгликол, тъй като е силно токсичен.

Ако имате лодка или яхта, която използвате в сладководни басейни, изцедете възможно най-много вода от резервоара и тръбите. След това извадете маркуча за първично подаване от резервоара и го поставете в съд с вместимост от 20л., който е пълен с антифриз. Остава само да отворите всяко едно от приспособленията докато не излезе антифриз. Когато приключите, не забравяйте да поставите отново маркуча за подаване сладка вода към резервоара.

Подобна е и процедурата, когато трябва да зазимите лодки и яхти, с които плавате в морски условия например. Извадете водния маркуч от затворения резервоар и потопете края на маркуча в съд с вместимост от 20л., пълен с антифриз. Добавяйте от течността, докато не започне да се появява розов цвят в нея.

Друга важна задача при зазимяване на лодки и яхти е свързана със старателното промиване на охлаждащата система с прясна вода. Това се отнася в най-голяма степен за поддръжка на плавателни съдове с двутактови и четиритактови извънбордови двигатели. Процедурата се извършва, след поставяне на мотора в вертикално положение. Не е необходимо да наливате антифриз в системата след това. Извънбордовите двигатели са проектирани така, че да се оттичат напълно, когато са наклонени по цялата си дължина надолу.

За четиритактовите мотори смяната на двигателното масло и филтъра е задължителна. Желателно е да извършвате и всяка друга профилактика, препоръчана от производителя в упътването за употреба. Такава поддръжка може да включва смяна на горивни или въздушни филтри.

Ако вашият извънбордови двигател трябва да бъде в покой месеци наред, помислете за неговото омасляване. В случай, че планирате да използвате или стартирате мотора на всеки няколко седмици, може да пропуснете смазването му.

Ако не сте сигурни в уменията си, необходими за поддръжката на моторната ви лодка или яхта, винаги може да се обърнете към нашия специализиран магазин. Нашите професионалисти ще ви съдействат при зазимяването на извънбордовите и бордови двигатели. Извършването на профилактика, с която не сте запознати в детайли, може да ви струва прекалено скъпо впоследствие.

Смяната на двигателното масло и филтъра също е основна част от зазимяването на двигателите. Наличието на количество от стара смазка в двигателя може да причини корозия, остатъчни щети от вода и т.н.. Бензиновите мотори също трябва да бъдат добре омаслени.

Поддръжката на лодките има една особеност. В допълнение към гореспоменатите процедури за охлаждане с вода и смяна на масло, трябва да помислите и за подмяна на зъбното колело в долната част на кормовото задвижване.

Водата е най-големият враг, когато става дума за горивните системи на лодките. Това важи особено много, ако вашият плавателен съд работи с бензин и етанол. Дизеловото гориво е податливо на зимни температурите и конденз, които са най-големите проблеми за него.

Специалистите препоръчват зазимяването на лодките да бъде с пълни резервоарите – дизел или бензин. Горивната система на плавателните съдове запазва своята функционалност, ако в нея са добавени поне 95% гориво. Това ограничава проникването на въздух в резервоара, който може да предизвика появата на влага и кондензация. Не забравяйте да смените старото гориво с ново. Това гарантира по-добрата ефективност на зазимяването.

Изборът на подходящ стабилизатор също е важен. Неговото добавяне е необходимо за системата, без значение от вида на горивото. Зазимяването е подходящ момент да смените и съответните филтри. Това важи особено много, ако един от тях е обособен за отделянето на водата от горивото.
Вероятно най-лошото, което можете да направите на една моторна батерия, е да не я подготвите по подходящ начин за студените месеци. По време на зимния престой, тя трябва да бъде постоянно зареждана. Ако нямате подходящ кабел или устройство, за да го включите към батерията, най-добрата място за нея е да я поставите на закрито. Така ще бъдете сигурни, че в нея няма да прониква влага и студ, а и тя ще бъде на сухо. Вариант е да съхранявате батерията в гараж, мазе или дори във вашия дом. Необходимо е да я държите включена към зарядно устройство. Не се безпокойте, съвременните батерии могат да се съхранява и върху бетонна повърхност.

Имайте предвид, че всеки модел и вид се зарежда по определен начин. Например, конвенционалната оловно-оксидна батерия има много по-голям толеранс към напрежение на зареждане от AGM батерията.

С тези важни стъпки може да си гарантирате безпроблемното функциониране на вашата лодка или яхта и през следващата година. При нужда от професионална и специализирана помощ, когато трябва да зазимявате плавателния си съд, обърнете се към BG BOATS. Фирмата е извършва качествена профилактика на всякакви видове лодки, скутери, яхти и др. BG BOATS има дългогодишен опит в продажбата и сервизното обслужване на плавателни съдове, предназначени за солени и сладки води.В нея получавате лично отношение, професионална оценка и съвети, особено необходими при качествената поддръжка на бордови и извънбордови двигатели, лодки и яхти.

Натиснете за директна връзка към VIBER
VIBER бутон
Нагоре